Jak upiec ziemniaki w piekarniku

Ziemniaki cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Wielu z nas nie jest w stanie wyobrazić sobie bez nich niedzielnego obiadu. Najczęściej gotujemy je w wodzie z dodatkiem soli. Można jednak pokusić się o przygotowanie bardziej wyrafinowanej wersji tego prostego warzywa – ziemniaki można również upiec. I wcale nie jest potrzebne do tego ognisko bądź grill – wystarczy również zwykły piekarnik. Jak upiec ziemniaki w piekarniku, aby zachwycały swoim smakiem i aromatem?

Zanim umieścimy ziemniaki w piekarniku warto je wcześniej obgotować. Dzięki temu proces pieczenia będzie trwał zdecydowanie krócej. Ile powinny gotować się ziemniaki? W zupełności wystarczy około 10 – 15 minut od chwili zagotowania. Następnie ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Jeśli chcemy, aby ziemniaki miały ładnie zrumienioną skórkę, warto przed pieczeniem posmarować je delikatnie oliwą z oliwek. Tłuszcz sprawi, że ziemniak będzie się przypiekał, a w efekcie będzie smaczniejszy. Po posmarowaniu oliwą warto ziemniaki posypać ulubionymi przyprawami. Doskonale sprawdza się rozmaryn, który podkreśla smak ziemniaków. Postawić można również na kminek, który w polskiej kuchni jest tak samo lubiany jak ziemniaki.

Ziemniaki można również upiec nieco innym sposobem. Obgotowane kroimy w średniej grubości plastry. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy solą. Ze śmietany, gałki muszkatołowej oraz pieprzu przygotowujemy miksturę, którą następnie zalewamy ziemniaki. Całość posypujemy startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem. Ziemniaki pieczemy do momentu roztopienia się sera i delikatnego zrumienienia się śmietany. Takie ziemniaki idealnie smakują zarówno jako dodatek do dania głównego, jak i solo. Warto serwować je z rybami oraz zieloną sałatą.

Pomysłów na upieczenie ziemniaków w piekarniku jest oczywiście dużo więcej. Każda pani domu może również stworzyć własny przepis, który będzie odpowiadał jej oraz jej bliskim. Bez wątpienia warto eksperymentować – w kuchni nie należy się tego obawiać.

Informacje pochodzą od serwisu AGD Gormat.